Καρτοφί ντολμάδες

kartofi_ntolmades

Υλικά
για 4 άτομα:

- 1 λάχανο βρασμένο
- 1 κιλό πατάτες βρασμένες
- 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι πλιγούρι πλυμένο
- 1 φλιτζάνι ρύζι
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι μπούκοβο
- 1 κουταλάκι μαυροπίπερο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι ρίγανη
- 2 φλιτζάνια λάδι

Εκτέλεση

Πρώτα, ζεματάμε το λάχανο στην κατσαρόλα για 20 περίπου λεπτά, ξεχωρίζουμε και παίρνουμε τα φύλλα που θα γεμίσουμε.

Αμέσως μετά ετοιμάζουμε τη γέμιση σε ένα τηγάνι. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες και πολτοποιούμε το μείγμα με μια τρυπητή κουτάλα. Ρίχνουμε το πλιγούρι, το ρύζι, το μαϊντανό χοντροκομμένο και όλα τα μυρωδικά: αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο και ρίγανη. Ανακατεύουμε το φαγητό καλά για 2-3 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να απολοχάσ', όπως λένε και οι πόντιοι, δηλαδή να κρυώσει λιγάκι.

Τυλίγουμε τα λαχανόφυλλα με λίγη γέμιση κάθε φορά. Τα φτιάχνουμε αρκετά σφιχτά για να μην ανοίξουν στη κατσαρόλα. Αν δεν έχουμε πολύ χρόνο φωνάζουμε και τις φιλενάδες μας, για να τυλίξουμε όλοι μαζί.

Στρώνουμε στο κάτω μέρος της κατσαρόλας μερικά λαχανόφυλλα και πάνω τους ντολμάδες. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι λάδι, αλάτι, το χυμό ενός λεμονιού και συμπληρώνουμε νερό, χωρίς όμως, να τα σκεπάζει για να μην τα λαπαδιάσουμε. Τα σκεπάζουμε από πάνω με λαχανόφυλλα και για να μην χοροπηδάνε και διαλυθούν, βάζουμε στην κατσαρόλα ένα πιάτο να τα κρατάει. Οι πατατοντολμάδες θέλουν περίπου ½ ώρα βράσιμο.

Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, στολίζοντάς τους με λίγο κόκκινο πιπέρι και τρώμε μαζί με τις φιλενάδες μας που βοήθησαν, για να τους φτιάξουμε.

Πηγή: Νηστικό αρκούδι

 

Κοτόπουλο με γιουφκά (ποντιακό ζυμαρικό)

kotopoulo_me_gioufka

Υλικά

- 2 μπουτάκια κοτόπουλο
- ½ σακούλι γιουφκά
- 2 κουτ. σούπας μαργαρίνη
- αλατάκι
- λαδάκι
- νερό για το βρασμό

Εκτέλεση
Αρχικά βράζουμε το κοτοπουλάκι για 20 λεπτά περίπου.

Έπειτα σε ένα ταψάκι βάζουμε το ζωμό από το κοτόπουλο και αλατάκι, πιπεράκι, πολύ λίγο λαδάκι, την μαργαρίνη, και το γιουφκά. Τέλος βάζουμε και το κοτόπουλο με λίγο αλατάκι και λίγο πιπεράκι. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για μισή ωρίτσα


Πηγή: Νηστικό αρκούδι

 

Πισία

pisia

Υλικά

- 2 κούπες γάλα
- 1 κυβάκι μπυρομαγιά
- 1 μικρό φλιτζάνι του καφέ ξίδι
- 1 κουτάλα ελαιόλαδο
- 6 αυγά
- λίγο αλάτι
- λίγο μέλι
- αλεύρι, όσο πάρει

Εκτέλεση

Αρχικά, ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Παράλληλα χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, το ανακατεύουμε με τα αυγά. Προσθέτουμε αλάτι, ξίδι και λάδι. Ακόμη, βάζουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά, όσο χρειάζεται για να γίνει ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι. Ζυμώνουμε με υπομονή και δύναμη. Σκεπάζουμε το ζυμάρι για 15 λεπτά και το περιμένουμε να ξεκουραστεί. Το ξίδι βοηθάει τα πισία, να ναι τραγανά και νόστιμα.

Όταν το ρολόι ακριβείας του Στάθη σημάνει το τέταρτο που πέρασε, βάζουμε το λάδι στο τηγάνι, να καίει. Λαδώνουμε το τραπέζι και κόβουμε μικρά μπαλάκια από το ζυμάρι. Τα ανοίγουμε με το χέρι σε μικρά πιτάκια και τα τηγανίζουμε.

Σερβίρουμε τα πισία και κερνάμε όλο το χωριό. Όποιος θέλει μπορεί να βάλει μέλι στο δικό του.

Πηγή: Νηστικό αρκούδι

 

Σουσαμόπιτα

sousamopitta

Υλικά

- 8 ψημένα φύλλα
- 400 γραμ. ταχίνι
- 750 γραμ. σουσάμι
- 2 κουτ. σούπας κανέλα
- 800 γραμ. ζάχαρη
- 1,5 λίτρο νερό
- 1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση

Αρχικά, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ταχίνι, με το νεράκι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα την 200 γραμ. ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας κανέλα και 250 γραμ. σουσάμι και τα ζεσταίνουμε , ώσπου να λιώσουν και αυτά με τη σειρά τους, χωρίς να πάρουν βράση. Κατεβάζουμε αυτό το χυλό από την φωτιά και τον τοποθετούμε στο ταψί νούμερο 1.

Σε ένα δεύτερο ταψί, ταψί νούμερο 2, βάζουμε το υπόλοιπο σουσάμι, την ζάχαρη, την κανέλα και την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε, φτιάχνοντας έτσι ένα στερεό μείγμα που θα χρησιμεύσει ως γέμιση της πίτας.

Έπειτα, αλείφουμε το ταψί νούμερο 3, καινούριο ταψί, με χυλό από το ταψί 1, και στρώνουμε πάνω του τα ψημένα έτοιμα φύλλα βουτώντας τα προηγουμένως στο χυλό (ταψί 1).

(Τα φύλλα αυτά είναι ζυμωμένα και ψημένα στο τζάκι, στο σάτζι, σαν τα ποντιακά Περέκ)

Πάνω από το κάθε φύλλο ρίχνουμε την στερεή γέμιση, ταψί 2.

Συνεχίζουμε στρώνοντας ένα-ένα τα φύλλα και ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 45’ περίπου.

Στο τέλος δοκιμάζουμε και γλείφουμε τα δάχτυλά μας.


Πηγή: Νηστικό αρκούδι

 

Υβριστόν (ποντιακό ζυμαρικό)

ybriston

Υλικά

- 400 γραμ. υβριστόν
- νερό για το βρασμό
- λίγο αλάτι
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο

για το αλμυρό:

- κεφαλοτύρι ή τυρί φέτα

για το γλυκό:

- ζάχαρη και κανέλα

Εκτέλεση

Βράζουμε το νεράκι σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με το αλάτι. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το υβριστόν και το περιχύνουμε με το βρασμένο νερό. Αφήνουμε το υβριστόν για 2’ περίπου να μουσκέψει και μετά το στραγγίζουμε. Σερβίρουμε σε 2 πιατάκια μια μερίδα αλμυρή και μια γλυκιά. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και περιχύνουμε με αυτό και τα 2 πιάτα. Στην αλμυρή ρίχνουμε το κεφαλοτύρι ή τη φέτα και στην γλυκιά την ζάχαρη με την κανέλα.


Πηγή: Νηστικό αρκούδι

 
Περισσότερα...
Αναζήτηση στο site
ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ
Greek English French German Hungarian Irish Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΩΝ



ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Έχουμε 24 επισκέπτες συνδεδεμένους
Greece flag 66.0%Greece (43618)
Ukraine flag 5.3%Ukraine (3519)
Germany flag 4.0%Germany (2648)
Russian Federation flag 1.5%Russian Federation (975)
Cyprus flag 1.1%Cyprus (716)
  0001  
3
SEBDAS