Περεσκία

pereskia

Υλικά

- 1,5 κιλό ζύμη (νερό, αλάτι, αλεύρι όσο πάρει, 1 δόση μαγιά)

Για γεμιστά με πατάτες:

1 κιλό πατάτες τις οποίες βράζουμε.Τσιγαρίζουμε στο τυγάνι ένα μέτριο κρεμμύδι. Βάζουμε τις βρασμένες πατάτες τις οποίες έχουμε λιώσει νωρίτερα με το πιρούνι και προσθέτουμε αλάτι, μαυροπίπερο και ρίγανι και τα ανακατέβουμε όλα μαζί. Αυτό αποτελεί το μείγμα μας.

Για γεμιστά με τυρί:

½ κιλό τυρί φέτα

Εκτέλεση

Αφού είναι έτοιμη και η ζύμη και η γέμιση παίρνουμε λίγο ζυμαράκι το ανοίγουμε ελαφρώς και βάζουμε μέσα τη γέμιση της προτίμησής μας και τα τηγανίζουμε σε λίγο λάδι και από τις 2 μεριές ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.

 

Βαρένικα

varenika

Υλικά
για περίπου 45 κομμάτια

για τη ζύμη:

- αλεύρι όσο πάρει (γύρω στο 1 κιλό)
- 1 ποτήρι νερό
- 1 αυγό
- αλάτι

για τη γέμιση:

- ½ κιλό φέτα & μυζήθρα

για το βράσιμο:

- 1 σφηνάκι ελαιόλαδο

για το σερβίρισμα:

- 150 γρ. λιωμένο αγελαδινό βούτυρο

για τον τσαχλαμά:

- 250 γρ. κρύο πασκιτάν ή γιαούρτι σακούλας
- λίγο νερό

Εκτέλεση

Τα βαρένικα είναι ποντιακά ζυμαρικά. Παραλλαγές τους με κρέας και άλλα τυριά συναντάμε και στις κουζίνες των Λιθουανών και των Πολωνών. Ονομάζονται και βερένικα, βαρύνικα, βαρενίκια ή βερενίκια. Ο τσαχλαμάς (ή τσακλαμάς) είναι επιδόρπιο που φτιάχνεται με πασκιτάν διαλυμένο σε νερό και μπουκίτσες ψωμιού - κοινώς παπάρα. Χωρίς ψωμί πίνεται ως αναψυκτικό. Στα super market κυκλοφορεί ως αριάν ή κεφίρ (που είναι διαφορετικές ονομασίες για το ίδιο ποτό). Το καλοκαίρι ορισμένοι προσθέτουν και λίγο δυόσμο για περισσότερη δροσιά.

Ξεκινάμε από τη ζύμη. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε λίγο αλεύρι, κάνουμε μια μικρή γούβα στη μέση και χύνουμε νερό, το αβγό και αλάτι. Συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι μας να γίνει συμπαγές, βελούδινο και απαλό. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ωρίτσα και ανακατεύουμε τα τυριά.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε τρία μέρη. Ανοίγουμε κάθε ένα με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο. Μ' ένα στρόγγυλο τσέρκι ή ένα ποτήρι, κόβουμε τα φύλλα σε μικρά κυκλάκια.

Παίρνουμε στην παλάμη τα κυκλικά κομματάκια ζύμης και βάζουμε στο κέντρο με ένα κουταλάκι λίγη γέμιση, τόση ώστε να μπορούμε να το κλείσουμε στη μέση σαν μισοφέγγαρο. Πατάμε τις δύο άκρες να κλείσουν καλά (μπορούμε και μ' ένα πηρούνι) και να μην ανοίξουν στο βράσιμο και τα ακουμπάμε σε μια καθαρή πετσέτα. Τα βαρένικα είναι έτοιμα για μαγείρεμα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αλατισμένο νερό να βράσει και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα βαρένικα μαζί με ελαιόλαδο. Θέλουν μερικά λεπτά (γύρω στα 15) να μαλακώσουν, να ασπρίσουν και να ανέβουν στην επιφάνεια. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε περιχύνοντάς τα με λιωμένο βούτυρο που έχουμε ζεστάνει σε ένα τηγάνι. Τρώγονται ωραιότατα και με γιαούρτι!


Πηγή: Νηστικό αρκούδι

 

Τανωμένος Σορβάς ή Τανοφάι

tanwmenos_sorbas
Υλικά
  • 1 ποτήρι του νερού κορκότο(σπασμένο σιτάρι)
  • ½ κιλό στραγγιστό γιαούρτι
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο βούτυρο

Εκτέλεση

Βράζουμε το κορκότο. Αφού βράσει προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι αφού πρώτα το έχουμε αραιώσει με το ζουμί από το κορκότο. Έπειτα καίμε αγνό βούτυρο και προσθέτουμε μέσα και δυόσμο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
 

Περέκ στο τηγάνι

33357-127-2

Υλικά

  • 3 φύλλα περέκ
  • 100 γραμμάρια λάδι ή 100 γραμμάρια βούτυρο
  • 500 γραμμάρια τυρί

Εκτέλεση

Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά έτσι ώστε να κάψει και προσθέτουμε λίγο βούτυρο. Αφού έχουμε βρέξει λίγο το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να μαλακώσει το βάζουμε στο τηγάνι για να ψηθεί από την μια μεριά. Αφού ψηθεί το γυρίζουμε και από την άλλη και προσθέτουμε το τυρί ή το παραδοσιακό κεφαλοτύρι.το σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο το οποίο επίσης έχουμε βρέξει και το γυρνάμε για να ψηθεί ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Αυτό το κάνουμε και στο τελευταίο φύλλο και έτσι κάνουμε μια απλή πίτα την οποία την βγάζουμε από το τηγάνι και την τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Το περέκ είναι έτοιμο για φάγωμα.

 

Ωτία

34111-127-1
Υλικά
  • 5 αυγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι τουγλυκού σόδα
  • Αλεύρι όσο πάρει

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε, προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι και όλα τα άλλα υλικά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς το μίγμα. Μόλις γίνει η ζύμη εύπλαστη κόβουμε κοματάκια και τα πλάθουμε σε σχήμα αυτιών. Τα τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
 
Περισσότερα...
Αναζήτηση στο site
ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ
Greek English French German Hungarian Irish Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΩΝ



ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Έχουμε 5 επισκέπτες συνδεδεμένους
Greece flag 66.0%Greece (43618)
Ukraine flag 5.3%Ukraine (3519)
Germany flag 4.0%Germany (2648)
Russian Federation flag 1.5%Russian Federation (975)
Cyprus flag 1.1%Cyprus (716)
  0001  
3
SEBDAS