ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑΟΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

 • ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

moni_soumela_001moni_soumela_002moni_soumela_003moni_soumela_004moni_soumela_005moni_soumela_006

Η μονή ιδρύθηκε το 386 κατά την παράδοση από τους Αθηναίους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιου, όπου και μεταφέρουν την εικόνα της Παναγίας από τον ναό της στον Παρθενώνα και την πήγαν στον Πόντο. Την εικόνα της Πανάγιας Αθηνιώτισσας, κατοπινή Σουμελά, τη ζωγράφισε ο ευαγγελιστής Λουκάς.
Η μονή βρίσκεται στο όρος Μελά νότια της Τραπεζούντας σε υψόμετρο 1320 μέτρα πάνω από την επιφάνια της θάλασσας. Το μοναστήρι είναι χτισμένο σε έναν γιγάντιο βράχο και φαίνεται να κρέμεται από αυτόν, στο βάθος της γραφικότατης κοιλάδας του ποταμού Πυξίτη. Απέχει από το Δικαίσιμο (Cevislouk) περίπου 40 χιλιόμετρα και από την Τραπεζούντα γύρω στα πενήντα.
Η Μονή της πανάγιας Σουμελά γνώρισε μεγάλη λάμψη επί Μ. Κομνηνών. Ιδιαίτερα ο Αλέξιο Γ' (1349-1390) ανακαίνισε τον ναό στη μορφή που διατήρησε μέχρι τελευταία. Από τότε σώζονταν τοιχογραφίες με μορφές αγίων και αυτοκρατόρων. Μετά την κατάκτηση του Πόντου από τους Τούρκους η μονή συνεχίζει να υπάρχει και γίνεται το κέντρο των Χριστιανών και σύμβολο της Ορθοδοξίας. Έτσι έζησε μια πηγή φωτός, που κράτησε ολόκληρο τον Ελληνισμό του Πόντου στα δύσκολα εκείνα χρόνια. Με την Μικρασιατική καταστροφή εγκατέλειψαν και οι Μοναχοί με την βία την Μονή, αφού όμως έκρυψαν την εικόνα, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστόφορου και τον βαρύτιμο Σταυρό του αυτοκράτορα Μανουήλ Γ' (1391-1417). Οι τελευταίοι Μονάχοι εξεδιώχτηκαν τον Αύγουστο του 1924. Μετά από αίτημα του Βενιζέλου τον Οκτώβριο του 1931 πήραν τη συγκατάθεση από την Τουρκική Δημοκρατία, ανάσκαψαν τα βρήκαν τα ιερά κειμήλια και τα μετέφεραν στην Ελλάδα.
Ανιστορήθηκε στην Ελλάδα το 1951 στα υψώματα καστανιάς Βέροιας η νέα Μονή Σουμελάς, από τον Φίλωνα Κτενίδη. Αποτελεί τόπο πανελλήνιου προσκυνήματος και παγκόσμιας ποντιακής αμφικτιονίας κάθε Δεκαπενταύγουστο.

 

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ- Kustal Manastir

moni_ag_georgiou_peristerota_001moni_ag_georgiou_peristerota_002

Σταυροπηγιακή  και Βασιλική μονή του  Πόντου, χτίστηκε πάνω στην κορφή ενός  τεράστιου βράχου το 752 μ.Χ. και βρίσκετε βορειοανατολικά της Παναγίας Σουμελά στην περιοχή της Γαλλίαινας. Ανήκε κατ' ευθείαν στο Πατριαρχείο όπως όλα τα Σταυροπηγιακά Μοναστήρια. Η μονή κατείχε μια θαυμάσια βιβλιοθήκη η οποία καταστράφηκε εν μέρει το 1904 από πυρκαγιά, μαζί με τα άλλα κτίρια της, που χτίστηκαν εκ νέου λίγο αργότερα. Τα χειρόγραφα καθώς και τα άλλα κειμήλια της μονής, χάθηκαν κατά των ξεριζωμό του 1923 Σήμερα το μοναστήρι είναι ερειπωμένο.

 • ΜΟΝΗ ΒΑΖΕΛΩΝΟΣ- Vazelon Manastiri Maçka

moni_vazelonos_001moni_vazelonos_002

Είναι το αρχαιότερο μοναστήρι του Πόντου, ιδρύθηκε η μονή αυτή το 270 μ.Χ., μέσα στα πιο δύσκολα χρόνια των διωγμών του Διοκλητιανού. Βρίσκεται νότια της Τραπεζούντας και δεξιά της οδού προς Αργυρούπολη, ο δρόμος προς τη Λαραχανή. Στην μονή υπήρχε ιερή σπηλιά, όπως και στην Παναγία Σουμελά. Ο χώρος της μονής ονομαζόμενος Άγιος Προφήτης Ηλίας εμφανίζεται στους κώδικες Βαζελώνος ήδη από το 13ο αι., στα φύλλα 104,και στο φύλλο 115 του 1292. Σήμερα το μοναστήρι είναι ερειπωμένο.

 

 • ΜΟΝΗ ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ-Kizlar Manastir

moni_theoskepastou_001

Η Μονή Θεοσκεπάστου, βρίσκεται στην δυτική πλαγία του Μιθρίου όρους, ήταν το μοναδικό γυναικείο μοναστήρι στην επικράτεια των Μεγάλοκομνηνών. Ιδρύθηκε το 1340 από την Ειρήνη την Παλαιολογίνα, χήρα του αυτοκράτορα Βασιλείου και μητέρα του Αλέξιου Γ΄ Κομνηνού. Στην εκκλησία της μονής, βρίσκονταν οι τάφοι του δεσπότου Ανδρόνικου (1376), και του Μανουήλ Γ΄ Κομνηνού (1417). Μετά την ανακαίνιση του 1843, η Θεοσκέπαστος παρέμεινε γυναικεία μονή μέχρι το 1922. Τώρα είναι μόνο ερείπια, αφού προηγουμένως μετατράπηκε σε στάβλο.

 

 • ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ 7ος αιώνας Τραπεζούντα-Yeni Cuma Camii Hagios Eugenios Kilisesi

moni_ag_avgeniou_001

Χτισμένος σε απόσταση 200 μ. ανατολικά της ακρόπολης της Τραπεζούντας. Πρόκειται για το ναό του πολιούχου της Τραπεζούντας, που ήταν μοιραίο να καταστραφεί δυο φορές πριν από την άλωση της πόλεως, το 1220 από τους Τούρκους και το 1340 κατά την διάρκεια μιας στάσεως.
Στο ναό μαρτυρείτε ότι ήρθε και προσκύνησε ο Ιωάννης ο Βουλγαροκτόνος και αργότερα στέφθηκε αυτοκράτορας ο Αλέξιος Γ' Κομνηνός (1349-1390). Ο ναός μετά την άλωση μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος, αλλά μέχρι το 1920 διατηρούνταν τοιχογραφίες, ανάμεσα στις οποίες ο Fallmerayer παλαιότερα είχε διακρίνει τις προσωπογραφίες των αυτοκρατόρων της Τραπεζούντας Αλεξίου Α΄ 1204 - 1222 και Αλεξίου Γ' 1349-1390. Οι τοιχογραφίες αυτές ευρίσκονταν στο εξωτερικό του ναού. Σήμερα λειτουργεί ως τζαμί.

 

 • ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 13ος αιώνας Τραπεζούντα-Ayasofya Müzesi Hagia Sophia Kilisesi

moni_ag_sofias_001

Από τα παράλια Δυτικά της Τραπεζούντας η Αγια Σοφία δεσπόζει πάνω σ' ένα ύψωμα, πάνω από την θάλασσα. Η εκκλησία κτίστηκε πάνω, ή δίπλα σε αρχαίο ναό. Χτίστηκε από τον  Μανουήλ Α'  1238-1263 με πρότυπο την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης και διακοσμείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες και μωσαϊκά, εξαιρετικά δείγματα τέχνης της εποχής του. Μετατράπηκε σε τζαμί και έτσι τα μωσαϊκά καλύφθηκαν με σουβά Το 1960 η τουρκική κυβέρνηση, απεφάσισε την μετατροπή του τεμένους σε μουσείο. Κοντά στο ναό υπάρχει και τετραώροφος πύργος καμπαναριό, πολλοί το ταυτίζουν με παρατηρητήριο τοπικής σχολής αστρονόμων, επειδή στη μονή δίδασκε ο αστρονόμος Κωνσταντίνος Λουκίτης.

 

 • Ναός Παναγιά Χρυσοκέφαλος, Τραπεζούντα - Camii Panagia Khrysokephalos Virgin Kilisesi

moni_chrisokefalos_001

Η Χρυσοκέφαλος ήταν ο ναός όπου γίνονταν οι στέψεις των Μ. Κομνηνών. Ο ναός έφερε την ονομασία χρυσοκέφαλος ήδη από την εποχή του Κωνσταντίνου  Θ΄ Μονομάχου (1042-55). Μετά την άλωση της Τραπεζούντας, το 1461 επαψε η Παναγία η Χρισοκέφαλος να είναι Μητρόπολη. Η Παναγία η Χρισοκέφαλος βρίσκεται στο Μεσόκαστρο  και σήμερα λειτουργεί σαν Φατίχ Τζαμί (Τζαμί του Πορθητή). Είναι από τους παλαιοτέρους ναούς της πόλη, ο τωρινός ναός είναι κατασκεύασμα των Κομνηνών. Πίσω από το άγιο βήμα, υπήρχε ο τάφος του Αλέξιου Δ΄, από το 1980 τα οστά του βρίσκονται στην Νέα Μονή Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο.

 

 • Ναός της Αγίας Άννας, Τραπεζούντα - Küçük Ayvasıl Kilisesi

moni_ag_annas_001

Από τους παλαιότερους σωζόμενους ναούς. Φέρει κτητορική επιγραφή του έτους 884/885. Ο ναός σήμερα είναι κλειστός.

 

 • ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

moni_ag_ioanni_001

Βρίσκεται στο Μίθριο, το 1362 η Βασιλική οικογένεια μεταφέρεται σ` αυτό για να αποφύγει την πανούκλα, που είχε πλήξει την Τραπεζούντα. Αναπαλαιώθηκε και χρησιμοποιείται σήμερα σαν βιβλιοθήκη.

 

 • Ναός Αγίας Μαρίας, Τραπεζούντα - Maria Kilisesi

Σήμερα λειτουργεί σαν Τζαμί.

 

 • Ναός Αγίου Σάββα, Τραπεζούντα - Magara Kiliseleri Masatlik
  Βρίσκεται στις βόρειες πλάγιες του Μίθρειου. Μνημονεύεται από το Μιχαήλ Πανάρετο, το Μάιο του 1344 ο Ιωάννης Γ΄ Κομνηνός ανατρέπεται από τον πατέρα του, τον κατοπινό Μιχαήλ Κομνηνό, και φυλακίζεται σ` αυτό το Νοέμβριο του 1349 ο Μιχαήλ ανατρέπεται από τον μετέπειτα Αλέξιο Γ΄ Κομνηνό και περιορίζεται σε κελί, στο ναό του Αγίου Σάββα.

 

 • Ναός Αγίου Ελευθερίου, Τραπεζούντα - Hüsnü Köktug Cami
  Βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της Δαφνούς και λειτουργεί σαν Τζαμί.

 

 • Ναός Αγίου Φιλίππου, Τραπεζούντα - Kurdrettin Cami

Σήμερα λειτουργεί σαν Τζαμί.

 

 

 • Ναός Αγίου Ανδρέα, Τραπεζούντα - Molla Nakip Cami

Σήμερα λειτουργεί σαν Τζαμί.

 

 • Ναός Αγίου Μιχαήλ, Πλάτανα Τραπεζούντα - Orta Mahalle Kilisesi Akcaabat

Ο ναός σήμερα είναι κλειστός.

 
Αναζήτηση στο site
ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ
Greek English French German Hungarian Irish Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΩΝΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Έχουμε 20 επισκέπτες συνδεδεμένους
Greece flag 66.0%Greece (43618)
Ukraine flag 5.3%Ukraine (3519)
Germany flag 4.0%Germany (2648)
Russian Federation flag 1.5%Russian Federation (975)
Cyprus flag 1.1%Cyprus (716)
  0001  
3
SEBDAS